Over ons
Over hoe het begon, wie, wat, maar vooral over waarom. Actief als musici
sinds onze kinderjaren en dat gaat nooit meer over.
Hermien Rondeel
Is muziek maken leuk? JA!
Is muziek maken leuk? JA!
Is lesgeven leuk? JA!
Muziek loopt als een rode draad door mijn leven. Zingen, blokfluit, viool, altviool. Zelfs tijdens mijn opleiding als Z-verpleegkundige kon ik het muziek maken niet laten. Logisch dat ik na mijn diplomering ben begonnen als medewerker muziek bij de afdeling Muziek en Dramatische expressie. Toch was dat niet muzikaal genoeg. Ik ben na een aantal jaar overgestapt naar Pier K in Hoofddorp als muziekdocent aan mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb dit 10 jaar met heel veel plezier gedaan.
Naast mijn werk bij Pier K werkte ik 5 jaar als muziekleraar bij Stichting Geef Gehandicapten Kans in Oud Ade bij Toontje Anders.
Lesgeven is de leukste baan die ik kan bedenken.
Ik geef thuis vanaf 2004 cursussen “Spelen met Muziek” voor peuters en dreumesen. Vanaf 2006 tot 2012 ben ik betrokken geweest bij Stichting Leerorkest in Amsterdam Zuidoost. Ik gaf er altvioolles aan groepen kinderen van groep 5 t/m 8 tijdens schooltijd. De kinderen krijgen bij het Leerorkestproject 4 jaar les op hetzelfde instrument.
Ik heb gewerkt bij Muziekschool Stede Broec als viooldocent.
Sinds oktober 2009 ben ik ook thuis begonnen met viool- en altvioolles geven.
Vakopleiding
Omdat ik geen les zou kunnen geven zonder mijn vakopleiding, laat ik jullie weten dat ik eindexamen docerend musicus altviool heb gedaan in 1990 bij Ferdinand Erblich en Aantekening Kamermuziek in 1992 bij Ron Efrat aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Mijn methodieklessen voor viool kreeg ik van Qui van Woerdekom; voor altviool van Gisella Bergman.
Maar mijn basis ligt bij Maarten Veeze. Van hem kreeg ik mijn allereerste lessen, toen ik 9 jaar was.
Muziekles in Edam heeft leerlingen uit de gemeente Edam-Volendam, gemeente Zeevang (Warder, Oosthuizen, Beets, Middelie), gemeente Waterland (Monnickendam en Broek in Waterland) en de gemeente Purmerend (Purmer en Purmerend)
Frank Heerze
Mijn leven loopt op muziek, maar niet persé in de pas:
Ik behoorde tot de eerste generatie Atheneum-scholieren die tekenen/kunstgeschiedenis als eindexamenvak kon kiezen. Ik koos uiteindelijk toch niet voor een carrière als grafisch ontwerper; ik wilde werken in de muziek.
Na mijn conservatoriumopleiding in Amsterdam en Zwolle (Bouw Lemkes en Else Krieg waren mijn docenten) heb ik ruim 10 jaar mijn energie verdeeld tussen werken als docent én als freelance-violist in de grote symfonieorkesten in Nederland. Het was een inspirerende tijd. Een vaste orkestbaan vereist echter het winnen van de wedstrijd die auditie heet. Muziek is geen wedstrijd, ik wilde niet zappen van klus naar klus, maar verder ontwikkelen. Sindsdien noem ik me vooral: viooldocent.
Hoe het begon…
Toen ik 8 was bezocht ik de open dag van de muziekschool in Apeldoorn: ik wilde al 3 jaar viool leren spelen en koos nog bijna een trompet. Gelukkig had ik op dat moment weinig uithoudingsvermogen en weinig voortanden. Ook de trompetleraar adviseerde viool te kiezen…
Als ‘klassiek’ violist ben je opgeleid in de traditie van een 500 jaar oud ambacht met gebruiken en veel geschreven regels: bladmuziek! Het is een fascinerende wereld waarin je als een acteur andermans tekst weer tot leven mag brengen. Maar toen een collega’s totaal onverwachts bij een presentatie Oost-Europese Klezmer speelde, begonnen mijn tenen te dansen. Voor mij begon toen een ontdekkingstocht in ongeschreven muziek.
Met dansende tenen improviseren
Wat je aandacht geeft, dat groeit. Samen muziek maken is de kiem geweest van mijn muzikantschap nu. (Jeugd)orkesten voedden mijn behoefte aan meer en mooier muziek maken én lieten mij voelen dat muziek een teamsport is. Het hele muzikale verhaal klink nog mooier als je het met al die instrumenten vertelt. Het bleek ook dé manier om lieve, leuke, gekke en interessante mensen te ontmoeten met wie je dan tenminste één raakvlak hebt.
Zo’n kennismaking met muziek gun je iedereen: sinds jaren ben ik daarom ook docent aan Muziekschool Gerard Boedijn in Hoorn Samen met collega’s werken in/aan een omgeving waar muzikanten elkaar kunnen vinden. Daarnaast speel ik kleine orkestproducties, kamermuziek en ben ensemble-coach.
Muziek is dichtbij voor iedereen. Met je stem, je lijf en je fantasie kan je gelijk gáán! Ik volgde de post HBO opleiding M4ME (musicians for music education) aan het Conservatorium van Amsterdam en ben sindsdien (CPION) bevoegd docent voor het geven van muzieklessen en muziekactiviteiten in het basisonderwijs. Ik doe dat in Hoorn én voor Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord.
Samen met leerlingen ontdekken hoe muziek tot leven komt en hoe je het naar je hand kan zetten (ook letterlijk!) geeft elke dag nieuwe energie.
Omdat we genieten van muziek maken.
In orkesten, maar ook bij bruiloften, diners, feesten en partijen. Gepassioneerd en gedreven zijn we op de achtergrond aanwezig met tango’s, klezmer, walsen, klassieke, romantische, volks- en
jaren 1930-muziek..